oficiální web obce

V březnu 2011 jsem psal článek do Obecního zpravodaje pod stejným názvem a zamýšlel jsem se tenkrát nad některými rizikovými místy v obci a nad rychlou jízdou přes vesnice.


Během léta jsem vyslechl několik připomínek a žádostí o pomoc. Většina je z Jiviny, protože zde jsem samozřejmě k lidem nejblíže.
Stížnosti na rychlý průjezd přes vesnici kolem kaple na Jivině jsme zatím zkusili řešit vlastním vodorovným značením. Nastříkal jsem bílou reflexní barvou na vozovku nápis „ZPOMAL!!“.
Dle ohlasů obyvatel se situace zlepšila. Jiná věc je samotný průjezd obcí po hlavní komunikaci. A zde jsou stížnosti za všech tří obcí. Problém vidím v tom, že rychlost nedodržují z 90% místní řidiči, kteří místní komunikace znají a ví, jak jsou dlouhé vesnice, a jak jsou prudké zatáčky. Naštěstí jediná vážná dopravní nehoda, která se v našem katastru během léta stala, byla také zaviněna řidičkou, která to tady zná a jezdí zde denně. Přesto nezvládla vyhýbací manévr s protijedoucím vozem při sjezdu do Sedlíštěk a její vůz skončil na střeše uprostřed vozovky. Nehoda se obešla bez zranění, ale příčina byla jasná. RYCHLÁ JÍZDA. Dochází také k výstavbě nových domů, lidé se k nám stěhují a budou jezdit ráno do práce. Jezdíme podle zvyku. Víme, že v šest hodin ráno nikdo v nepřehledném úseku na hlavní nevyjíždí. Ale zkuste si představit v jakoukoliv denní hodinu situaci při průjezdu Jivinou směrem na Liberec. Prostor před autobusovou zastávkou vidíte na poslední chvíli. I tady občas vyjíždí auta. Pospícháte do práce, jedete rychlostí 70 km/h a za zatáčkou na vás čeká pomalu se rozjíždějící auto, které jste do té doby před sebou neměl. A pokud pojede ještě protijedoucí vůz, budete mít plné ruce a nohy práce. Proto znovu apeluji na všechny řidiče a řidičky. Dodržujte povolenou rychlost v obci.

Děkuji Vám.