oficiální web obce

BELETRIE

Michaela Janečková: Třešně v rumu

Chcete se opravdu od srdce zasmát a pobavit? Pak se seznamte s dědou Evženem, kterého vzala na dovolenou na Kubu jeho třicetiletá vnučka. Jejich svérázné zápisky z cest nejsou ve výsledku vůbec cestopisem, ale deníkem neuvěřitelně vtipných a nečekaných zážitků a situací v kubánských kulisách. A věřte Evženovi – on tam byl a všechno viděl!

Filip Rožek: Gamp – jsme dvojka

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. Knížka pro všechny, kteří dokážou číst ze psích očí, ale i pro ty, kteří to zatím neumějí anebo nevěří, že je to možné.

Nina Špitálníková: Severka

Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?

Biografie

Michael Žantovský: Havel

Václav Havel pohledem Michaela Žantovského: už tím je řečeno vše, co nová havlovská biografie přináší. Oba muži spolu dlouhá léta úzce spolupracovali, pojilo je blízké přátelství – a politický (a do značné míry i kulturní) odkaz Václava Havla dodnes Michael Žantovský rozvíjí jakožto diplomat působící na těch nejprestižnějších velvyslaneckých postech (USA, Izrael, Velká Británie).
Jeho kniha však nabídne nejenom autorův pohled „zevnitř“; Žantovský dokáže Havlovo působení vnímat i kriticky, s maximální možnou objektivitou a lidskou i odbornou erudicí.

Dětská

Oldřiška Ciprová: Věrný vlk

Čas letí jako splašený a Vlkova vlčice se brzy stane maminkou. Jonáš je připraven udělat všechno pro to, aby mohla žít celá rodinka společně ve vlčí rezervaci, přijde tím ale o kontakt se svým milovaným Vlkem. Nebo ne? Strastiplná cesta k vydobytí svobody pro malá vlčata je pro Jonáše o to těžší, že právě začal chodit na střední školu, kde je to pro něj hodně náročné. Navíc onemocní jeho pejsek Buddy a chlapec je na pokraji sil. Sára je mu sice pevnou oporou, ale času mu na ni moc nezbývá, což do jejich vztahu přináší první spory. Jak se Jonáš vypořádá se starostmi o vlčata, pejska, školu i svou lásku?