oficiální web obce

BELETRIE

Michael Klevisová: Vraní oko

Dvojnásobná držitelka ceny za nejlepší českou detektivku Michaela Klevisová se vrací k oblíbenému kriminalistovi Josefu Bergmanovi. Vyšetřování ho tentokrát zavede do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. 

Hana Marie Körnerová: Heřmánkové údolí

Strhující příběh ženy, které osud původně rozdal horší kartu než jiným. Byla silná, ačkoli si svou sílu neuvědomovala, a statečná, ačkoli o statečnosti nikdy nepřemýšlela. Dokázala najít obyčejné lidské štěstí i v tvrdé době a ještě tvrdších podmínkách.

Hana Marie Körnerová: Hlas kukačky

Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti.

Alena Mornštajnová: Listopád

Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého?

Jarmila Pospíšilová: Palec a tichá voda

U rybníka za vsí je nalezen mrtvý rybář. Jde o Emila Rybku, uzavřeného samotáře. Roky byl v invalidním důchodu a vedl nenápadný život. Záhy vyjde najevo, že zemřel násilnou smrtí, a rozjede se vyšetřování vraždy.

Kristýna Trpková: Vesnice

V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let beze stopy zmizely.

Hynek Čapek: Neviditelné kořeny

Krev není voda. Románová kronika o rodině ve víru československých dějin. Listopad 1989. Vysokoškolák Pavel prožívá události revolučních dní, které poznamená rodinná tragédie: jeho otec, příslušník StB, spáchá sebevraždu.

Marie Hajdová: Jeřabinový dům

Na okraji vesnice v srdci zapomenutých Rychlebských hor už po generace stojí kamenný dům obklopený alejí vzácných jeřábů, podle kterých se mu přezdívá Jeřabinový dům. Právě do něj se vrací Lucie. Na léto, nebo napořád. 

Klára Janečková: V pasti

Karla se potýká s dávným traumatem, Madlen se snaží odpoutat od despotického partnera a Irena překonává zklamání z nevydařeného manželství. Většina z nás se alespoň jednou za život setkala s problémem, jenž se jevil jako neřešitelný. Mnohdy se do takové situace dostaneme vlastním přičiněním, někdy jsou ale na vině nemilosrdná kola osudu, která nás zastihnou nepřipravené. 

Alex Lasker: Sloní paměť

Epická sága vyprávěná stárnoucím africkým slonem, jenž podniká poslední nebezpečnou cestu za lidmi, kteří ho zachránili jako sirotka před padesáti lety, ale poté ztratili. 

Jo Nesbo: Žárlivost a jiné povídky

Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. 

Liz Nugent: Podivná Sally Diamondová

Sally Diamondová nedokáže pochopit, proč to, co udělala, bylo tak divné. Dělala jen to, co jí otec řekl, aby ho vynesla mezi odpadky, až zemře. Nyní je Sally středem pozornosti nejen lačných médií a znepokojené policie, ale také zlověstného hlasu z minulosti, na kterou si nepamatuje.

John Preston: Vykopávky

Podivně hrbaté mohyly u Kloboukového lesa už léta přitahují pozornost majitelky zdejších pozemků. Ale teprve na jaře 1939, když se už nad Anglií stahují válečná mračna, paní Prettyová pověří amatérského archeologa Browna, aby přišel záhadě na kloub. O pár týdnů později se ve výkopu zaleskne zlatý šperk – pyramidka ozdobená maličkými granáty.

Edgar Rai: Ascona

Román zachycuje šestileté období v životě slavného německého spisovatele Ericha Maria Remarqua, které strávil ve vynuceném švýcarském exilu. Ascona 1933. 

Sára Zeithammerová: Stehy

Do butiku úspěšné návrhářky Lucie vejde Anna, mladá studentka filozofické fakulty, která si chce koupit nový kabát. Nesetkává se jen zákaznice s prodavačkou, ale především milenka s manželkou. Anna udržuje tajný poměr s Luciiným manželem a přišla pohlédnout do očí své konkurentce.

Yrsa SigurDardóttir: Kořist

V nehostinných podmínkách islandské ledové pustiny se ztratí čtyřčlenná skupinka turistů. Co je přimělo vyrazit za tak drsných podmínek zcela mimo civilizaci? A proč opustili bezpečí srubu takřka nazí? Záchranářka Johanna a její kolegové z pátracího týmu jsou povoláni do akce a narážejí na velice podivné stopy.

Yrsa SigurDardóttir: Panenka

Přináší všem jen zkázu a smrt. Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně… Malé Róse je panenky líto a chce si ji vzít domů. Dísa, která z toho vůbec není nadšená, jí to nakonec pod tlakem situace dovolí.

Yrsa SigurDardóttir: Plavba smrti

Šestý případ právničky Tóry Posádka přepychové jachty zmizela beze stopy. Kdo je vrah? Naše známá sympatická právnička Tóra má před sebou snad nejtěžší a nejbolestnější případ, jaký kdy musela řešit… Do přístavu v Reykjavíku vplouvá luxusní jachta a plnou rychlostí naráží do mola.

Yrsa SigurDardóttir: Není úniku

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. 

NAUČNÁ – ZAHRADA, BYLINKY

Roman Pavela: Zeleninová zahrádka polopatě

Vždy jste chtěli svá vypěstovaná rajčata, ale nevíte, jak na to? Anebo nějaké záhonky máte, ale květák neroste, cukety od květu zahnívají a brambory jsou flekaté? A možná už pár let pěstujete i hrdě konzumujete vlastní zeleninu, ale stejně byste se chtěli leccos přiučit. Pro všechny zmíněné případy je tu kniha Zeleninová zahrádka polopatě, která vás od A do Z provede vším potřebným. 

Roman Pavela: Světem bylinek s Romanem Pavelou

  • imunita
  • krása a vitalita
  • pro ženy a muže 50+
  • pohybové ústrojí
  • zažívací potíže

Vydejte se v nové sérii s Romanem Pavelou do světa bylin z naší přírody nebo těch, které znáte z kuchyně. Poodhalte tajemství dostupných a ověřených léčivých bylin pomocí jednoho z celosvětově nejcitovanějších vědců, jenž vystupuje také v televizním pořadu Polopatě. Vyzkoušejte osvědčené recept, využijte zázračnou sílu bylin! Zkuste si nějaké účinné byliny i sami vypěstovat podle připravených návodů a praktických rad. Zdraví máme jen jedno, je vhodné se věnovat i prevenci.

Kateřina Winterová: Herbář – Ze zahrady přímo na talíř

Kniha obsahuje další stovku úžasných receptů i návodů a tentokrát také popis více než 80 odrůd zeleniny s doporučeními pro jejich pěstování a rovněž ovocné ochutnávky. Kniha Herbář ze zahrady se stala základem pro osmou sérii pořadu Herbář a přináší čtenářům unikátní přehled zahradních odrůd zeleniny prověřených generacemi pěstitelů i kuchařů.

Kateřina Winterová: Herbář – Ze zahrady přímo na talíř 2

„Původní odrůdy, láskyplná péče, naslouchání přírodě a skvělé recepty, ve kterých všechny plodiny spotřebujeme. To je Herbář ze zahrady přímo na talíř… V druhém díle se autorka zaměřila na ovoce, ale věnuje se i zelenině – jarní cibulce, bramborám, zelí nebo svým oblíbeným dýním a rajčatům. Představuje téměř sto odrůd zeleniny a ovoce.

NAUČNÁ – KUCHAŘKY

Josef Maršálek: Buchty po ránu

Už nemusíte chodit do cukrárny! Josef s Terezou vás nenechají v troubě a poradí vám, jak si ty největší dobroty upéct snadno doma, tak abyste jimi mohli pohostit i nečekanou nedělní návštěvu. Co dělat, když těsto nekyne? Jak vymazat formu na bábovku? Proč se lité těsto nešlehá? A jak má vypadat upečená makronka? Díky Josefovým radám, na co si dát pozor, a podrobným postupům teď zvládnete koláče, vdolky, ale i kremrole nebo kubánský dort stejně, jako je peče mistr cukrář. Už žádné nevykynuté těsto, zdrclá buchta a přešlehaná šlehačka.

Tereza Bebarová: Čas na pečení

Kniha vznikla na základě televizního pořadu Terezy Bebarové a Josefa Maršálka vysílaného Českou televizí. Díky této knize si Josefovi skvělé recepty můžete vyrobit i doma ve své vlastní kuchyni. Vše je srozumitelně napsáno a postup do detailu vysvětlen. Recepty jsou doplněny vkusnými fotografiemi.

NAUČNÁ – HISTORIE

Jan Lepeška: Historie bitev a válek

 Kniha pokrývá velmi dlouhé historické období lidských dějin, kdy začíná vývojem válečnictví ve starověké Mezopotámii a končí konfliktem druhé světové války. Práce je v základu rozdělena do sedmi kapitol, které chronologicky mapují vývoj válečnictví nejen popisem vývoje zbraní a bojové taktiky, ale věnují se v omezené míře i významným politickým událostem. 

Michal Žantovský: S prominutím řečeno

V jakém sportu si vedla královna Alžběta lépe než herec Daniel Craig? Čím Woody Allen pohostil ve svém bytě Václava Havla? A kdo daroval Margaret Thatcherové “bahňáka”? Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí “nesmazatelné zážitky” s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu.

DUCHOVNÍ LITERATURA

Jan Menděl: Magie duchovního života

Milujeme fantastické příběhy, obdivujeme nadpřirozené schopnosti, a přitom vůbec netušíme, že jsme všichni do jednoho spící superhrdinové v kosmickém dobrodružství, jehož epizody právě prožíváme zde na planetě Zemi. Je na čase, aby se co největší množství z nás probudilo z materialistického snu, rozvzpomnělo se na svoji skutečnou podstatu a vzalo si zpět svou zapomenutou tvořivou sílu.

Vilém Hubka: Babú

Alternativní pohled na nemoc. Uzdravování pomocí vlastní síly ukryté v každém z nás.

Vilém Hubka: Modrá

Milá kniha na spoustě příkladů ukazující, jak poučné je všímat si zdánlivých”náhod”, které nám však mají říci něco důležitého o sobě. “Choďte světem s otevřenýma očima pozorovatele, kterému na vyřčené otázky život odpovídá formou různých náhod či znamení” – to je poselství autora, který k této schopnosti sám po nemálo trnité cestě dospěl.

Vilém Hubka: Svatý Grál

Když už nevíš kudy kam, nemusíš hned skládat zbraň. Nevidíš-li cestu svou, zkus si pomoct modlitbou.”

MLÁDEŽ NAUČNÁ

Miroslav Kolka: Toulky za lidovkou

Ze stránek fiktivního zápisníku se čtenář dozví, jak se bydlelo, jak se žilo, jak se hospodařilo v časech před průmyslovou revolucí. 

Stanislava Jarolímková:  Výjimečné české panovnice

Tato kniha od oblíbené autorky knih o historii určených pro starší děti představí české panovnice, které se výrazně lišily od královen známých z pohádek. Ačkoli většinou nepřicházely do českého panovnického sídla ze své vůle, staly se svým mužům oporou v těžkých chvílích, využívaly kontakty svého rodu ve prospěch nové vlasti, a jedna dokonce neváhala usednout na koně v čele českých vojáků.

Lucie Poslušná: Ostrov pokladů

Hledejte samé dukáty a zvládnete jednoduchou angličtinu!

Na tropickém ostrově hemžícím se piráty bojuje chlapec Jim s piráty. Chtějí, aby jim prozradil, kde leží „samé dukáty“ kapitány Flinta. Ilustrovaná knížka se známým příběhem je určena pro vás – začátečníky učící se angličtinu, ať děti tak i dospělé. Jazyk jsme velmi zjednodušili. Český zrcadlový překlad vám umožní obratem zkontrolovat, zda jste původnímu textu porozuměli správně. Na konci knihy najdete zábavné doplňovačky, spojovačky a kontrolní otázky.