oficiální web obce

S nápadem přišel někdy loni v létě pan Oldřich Anděl. Mluvili jsme tehdy kromě jiného o rozhlednách, a narazili jsme i na vizi rozhledny na 414 metrů vysokém Kamenci, návrší nad Vlastibořicemi, kde stojí vysílač mobilního operátora.

Pan Anděl tehdy poněkud nerozvážně položil původně snad spíše řečnickou otázku: „Kolik procent rozlohy celé České republiky by asi tak mohlo být z Kamence vidět?“

Protože směrem k Ještědu a Jizerským horám není přes stromy moc vidět, odpověděl jsem něco ve smyslu: „To se asi nikdy nedozvíme.“

To jsem se tedy spletl.

V srpnu 2012, za pěkné viditelnosti, jsme nafotili vše, co je vidět zpod vysílače (obrázky prosím stahujte pomocí pravého tlačítka myši a volby “Uložit odkaz jako”, “Uložit cíl jako” a podobně). Tedy zhruba půlkruh, od Kozákova, přes Český ráj, Bezděz, Ralsko a letařovický kostel, až po lesy nad Trávníčkem. Nad sérií fotografií jsem občas přemýšlel a pokoušel se podle směru záběru na mapách identifikovat v dáli matně vystupující vršky, ale šlo to špatně, navíc jsem si výsledky nebyl vůbec jist.

Po nějaké době mě napadlo, že by to mohlo jít úplně jinak. Našel jsem aplikaci, která umí pracovat s digitálními modely reliéfů (DMR) a objevil jeden volně dostupný. Tento DMR vytvořila NASA v rámci mezinárodního projektu SRTM, jeho polohová přesnost je 15 m a výšková 12 m.

Pro vytvoření modelu jsem nastavil výšku pohledu z reálně neexistující rozhledny 20 m a maximální dohlednost 100 km. Aplikace bere při výpočtu v úvahu i zakřivení povrchu Země.

Výsledkem je tato mapa (4 MB), nebo, v nejvyšším rozlišení, tato mapa (19 MB).

V dalším kroku jsem pospojoval všechny nejvzdálenější viditelné body, abych vytvořil mnohoúhelník, u kterého bude možné změřit plochu, viz zde.

A teď už lze odpovědět na původní otázku: Takto označená „viditelná“ plocha má rozlohu 8 253 m², což je 10,46 % z rozlohy České Republiky.

Nakonec přikládám ještě třírozměrné pohledy směrem na jih, resp. na severovýchod.

Tento článek si neklade žádné vědecké ambice, chtěl jsem se jen zamyslet nad pěkným místem, kde žijeme, z neobvyklého úhlu pohledu. A to doslova. 🙂