oficiální web obce

Vážení spoluobčané,

léto a prázdniny jsou v plném proudu a většina z nás tráví letní dny doma a někteří z nás, tím teď myslím čtenáře Zpravodaje, jsou tady na chalupě nebo na chatě. K létu patří dovolená a k dovolené odpočinek. Každý odpočíváme jinak, někdo sportuje, někdo jen odpočívá, někdo o dovolené pracuje na zahradě a snaží se udělat to, na co neměl čas přes rok.
Stejně jako loni, a možná již po několikáté, vás musím požádat o jediné: Buďte ohleduplní k vašim sousedům. Nemáme sice žádnou vyhlášku, která něco zakazuje nebo povoluje, jelikož se domníváme, že vyhláška stejně nic neřeší. Vše je o lidech a mezilidských vztazích. Od začátku léta jsem řešil celkem tři stížnosti na pálení trávy nebo větví během dne. Ve všech případech byl teplý slunečný den. Hustý bílý dým obtěžoval sousedy, kteří nemohli mít v danou dobu otevřená okna, nebo nemohli odpočívat venku na své zahradě.
A tak vás opětovně žádám, pokud máte potřebu pálit biologický odpad na zahradě, zkuste to dělat za ošklivého počasí, když mají sousedé zavřená okna, nebo večer. Upozorňuji, že vypalování trávy, a to i posekané v příkopech, je zakázáno zákonem o požární ochraně. Pálení větších ohňů by bylo vhodné vždy nahlásit na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje do formuláře „pálení klestí“.

Děkuji.